Jacqueline Montrée | Rigastraat 1 | 3404 CG IJsselstein

Wat is PodoService?

PodoService is een praktijk voor Podologie en Podoposturale Therapie waar de navolgende klachten behandeld kunnen worden:

Alle houdinggerelateerde klachten: 

  • hoofdpijnen / migraines
  • nekpijnen
  • schouderklachten
  • tennisellebogen (RSI)
  • rugklachten
  • heupklachten
  • liespijnen
  • bilpijn
  • knieklachten
  • Uiteraard ook voetklachten!

Via prikkeling van de voetzoolreflexzones kan men met podoposturale therapie/podologie zelfs bepaalde chronische orgaanklachten, zoals bijv. chronische darmklachten, positief beïnvloeden.

Ook bij diabetis en reuma? 

Podoposturale therapie kan de ziekte niet genezen. Wel kunnen therapeutische zolen een duidelijke pijnverlichting geven. Indien nodig kan er gebruik gemaakt worden van zachtere en beter dempende materialen, ooit ontwikkeld voor de ruimtevaart, wanneer er een verhoogde kans op wonden of te veel pijn aanwezig is.

Voetklachten. 

Podoposturale therapie/Podologie biedt als voordeel dat niet alleen de voetklacht zelf behandeld wordt, maar dat er ook oorzakelijk gekeken wordt. Er wordt een link gelegd met de klacht(en), de houdingafwijkingen en bewegingsbeperkingen elders in het lichaam. Er wordt dus naar het gehele lijf gekeken.
Zo kunnen bijvoorbeeld nekklachten een hallux valgus (een scheefgroeiende grote teen) doen ontstaan, maar ook vica versa.

Werking van de podoposturale therapie. 

Podoposturale therapie maakt gebruik van reflexwerking, zowel via de zenuwen als via de meridianen (energielijnen, bekend van de acupunctuur). Door de milimeters dunne elementen die in de therapeutische zooltjes worden verwerkt, worden de huidreceptoren onder de voeten geprikkeld. Hierdoor ontstaat er reflexmatig een standverandering elders in het lichaam.

Door de keuze van het soort element, het materiaal en de hoogte en plaatsing van dit element onder de voet kan de therapeut ofwel een stimulatie (activatie), ofwel een ontspanning van de gewenste spieren teweegbrengen.

Het 1e onderzoek. 

  • Als eerste wordt er een anamnese afgenomen. Er wordt klachtgericht doorgevraagd en het hele lichaam wordt er in betrokken
  • Bij het maken van de eerste afspraak wordt u gevraagd om een aantal paar schoenen mee te nemen. Deze schoenen worden ook in het onderzoek betrokken. Het slijtagepatroon kan ook een indicatie geven.
  • Daarna wordt in stand uw houding "gelezen". U gaat lekker staan zoals altijd en de therapeut somt op wat hij/zij ziet. Uw voorkeurshouding wordt geanalyseerd. Ook wordt gekeken naar een mogelijk beenlengteverschil of bekkenscheefstand.
  • Vervolgens worden uw voeten onderzocht. Er wordt o.a. gekeken naar de beweeglijkheid van de afzonderlijke gewrichten en localisering van de pijn. De reflexbogen geven de podoposturaal therapeut veel informatie omtrent de klachten elders in het lichaam.
  • Op de podobaroscoop (een voetspiegel) wordt de gehele staande houding geänalyseerd. Ook het totale drukvlak van de voetzool wordt bekeken en geïnterpreteerd.
  • Door plaatsing van elementen (meestal stukjes kurk) wordt deze houding gecorrigeerd. U merkt onmiddellijk het verschil in bewegingsuitslag en mogelijk dat pijnklachten direct al verminderen.
  • Na het maken van een blauwdruk van de voeten heeft de therapeut voldoende gegevens om een exact nauwkeurige zool voor U te maken. Het zijn handgemaakte zooltjes specifiek op uw voeten en klachten afgestemd.
  •  

Behandeltraject. 

De elementen die in de zool verwerkt worden, worden meestal gemaakt van kurk. De dikte van de diverse elementen is max 3 milimeter. Ook wordt gebruik gemaakt van verschillende hardheden materiaal. De ene is meer dempend, de ander meer corrigerend of steungevend.
De zooltjes zijn zo dun dat ze meestal gewoon in uw confectieschoenen passen. Dus geen extra kosten voor andere schoenen. Ook kan vaak de binnenzool verwijderd worden voor extra ruimte. 

U kunt de zolen direct de gehele dag dragen. Het lichaam heeft enige tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe houding. Dit kan de eerste dagen spierpijn geven. De verschillende spierketens worden immers anders aangespannen. Deze spierpijnen verdwijnen vanzelf. Overigens heeft niet iedereen hier last van. Indien het echt niet wilt lukken dan is het raadzaam de zolen een paar dagen weg te laten en dan opnieuw te starten maar dan enige uren per dag. Dit kunt u dan iedere dag verder uitbreiden. 

Om een te grote overgang te voorkomen werkt de podoposturaal therapeut met een opbouwsysteem. Een te grote overgang zou naast spierpijnen ook kunnen leiden tot nieuwe klachten.

Er is altijd één na-controle van ongeveer 30 minuten noodzakelijk: 

  1. Wanneer? Ongeveer 6 weken na het eerste onderzoek.
  2. De houding en uw voeten worden gecontroleerd.
  3. Eventuele aanpassingen worden doorgesproken en verwerkt.
  4. Indien noodzakelijk wordt nog een tweede na-controle afgesproken maar dit is meestal niet nodig.
  5. Vervolgens wordt u na 1 jaar uitgenodigd voor de jaarlijkse controle.

Bij de jaarlijkse controle wordt de houding weer volledig geïnspecteerd en geänalyseerd en uw ervaringen worden doorgesproken. 

Ook kan het voorkomen dat het lichaam door deze therapie zodanig van houding is veranderd dat de therapeutische zolen op een gegeven moment niet meer nodig zijn! 

Mochten zich tussentijds klachten voordoen, neem dan gerust contact met mij op!  

De voettypen: holvoet, platvoet en normale voet. 

Er is een relatie tussen de voettypen en de houding van de rug.  

De normale voet
Dit is een "normale" voet met de houding die daarbij volgens het boekje hoort. Mensen met zo'n houding en voettype zijn meestal klachtenvrij, maar dat betekent niet dat men zo'n houding moet hebben om klachtenvrij te kunnen zijn. Een beetje asymmetrie in de houding is normaal.

 

De holvoet
Hiernaast ziet u de holvoet en de houding die daarbij hoort. Holvoeten kenmerken zich door klauwtenen, overgevoelige voetzolen en een verhoogde spierspanningen. Door de veelal te holle rug of naar voren geschoven nek kunnen  nek-, lage rug- en voorvoetspijnen ontstaan. Deze klachten nemen toe bij rustsituaties (zoals bij staan, liggen en zitten) en nemen af bij bewegen.

 

De platvoet
De platvoet is een soepele voet met slappe spieren. De houding die erbij hoort is een achteroverhangende, “slappe” houding. Klachten aan de knie, lage rugpijn, hoofdpijn en vermoeidheidsklachten zijn vaak het gevolg. Meestal zijn doffe pijnen aanwezig die bij bewegen toenemen en in rust verminderen.

 

Kinderen en zooltjes? 

Bij kinderen tot een jaar of 6 à 7 zijn de reflexen nog niet volledig ontwikkeld. De spieren werken nog niet optimaal waardoor de voet “doorzakt” en lijkt op een al dan niet hevige platvoet.
Het beste kunt U Uw kind regelmatig over grind laten lopen of de schoenen wisselen (linker schoen om de rechter voet en andersom). Dit zal de spierwerking bevorderen.
Indien 
dit naar Uw mening onvoldoende resultaat geeft dan is een podoposturale zool ook geschikt om deze spieren die te weinig gespannen zijn meer te activeren.
Bij 
extreem "doorzakken" van de voeten is podoposturaal therapie zelfs raadzaam om op latere leeftijd ernstigere klachten en slijtagen te voorkomen.

Bij schoolgaande jeugd is podoposturale therapie zeer geschikt om in te zetten. De reflexen zijn volledig ontwikkeld. Wel verandert het lichaam in de groeifases voortdurend. Tijdens de groei is er absoluut geen sprake van symmetrie. Groeispurten zijn pijnlijk en het ene been groeit iets sneller dan de ander en visa versa. Het is dus niet zinvol om via een zooltje dit beenlengteverschil op te heffen!
Wel 
kan men een verdraaid bekken, schouderscheefstand of knieklachten a.g.v. een te veel naar binnen of buiten gedraaide knieschijf  via een podoposturaal zooltje corrigeren om zo een blijvende afwijking in de rug te voorkomen en/of een teveel aan spanning in het lichaam weg te halen.
Uiteraard kan ook bij deze kinderen het extreem "doorzakken" van de voeten gecorrigeerd worden.

Geen steunzolen, maar therapeutische zolen! Wat is het verschil?

Het woord steunzolen is een begrip voor iedereen. Alles heet steunzool. Als podoposturaal therapeut maak ik voor u proprioceptieve zooltjes of te wel therapeutische zooltjes of actieve zooltjes. Uiteraard kan ik in mijn bedrijfje ook "echte" steunzolen maken. de zgn "mechanische" zool. Ook heb ik een poussou-apparaat waarin individuele zooltjes worden gemaakt die door temperatuursinvloeden de bodemprofilering van uw voet aannemen. Na afkoeling is de zool "hard" en inzetbaar.
Samenvattend zijn de verschillen:

  Steunzolen Podoposturale zolen
Kenmerken
  • Vaak centimeters dik. 
  • Alleen ter ondersteuning.
  • In principe hooguit 3 millimeter dik. 
  • Geen steun, maar prikkeling van de huidreceptoren (pezen en/of spieren).
Voordelen
  • Is bij iedereen toepasbaar.
  • Stand van gehele lichaam wordt gecorrigeerd.
  • Reflexen worden goed gestimuleerd.
Nadelen
  • Alleen correctie van de voeten evt. ook van de knieën.
  • Door de ondersteuning is er geen reflexwerking meer. Deze kunnen verloren gaan.
  • Is niet bij iedereen toepasbaar. De reflexen in de benen moeten nog wel in enige mate aanwezig zijn. Door langdurig gebruik van bijv. prednison kunnen reflexen verdwijnen.

Adviezen. 

  1. Draag schoenen met een vlakke ondergrond, dus geen ingebouwde steunen of voetbedden. Kijk ook of de binnenzool er uit kan.
  2. Tot een maximale hakhoogte van 4 centimeter heeft de podoposturale zool het meeste effect.
  3. Bij intensief en regelmatig sporten is een podoposturale sportzool aan te bevelen i.v.m met schokdempende en/of meer drukontlastende werking.
  4. Er zijn ook oefening die het herstelproces positief beinvloeden. Overleg met de podoposturaal therapeut hierover.
  5. kinderschoenen hebben vaak te harde onderzolen. Laat Uw kind zelf testen of hij of zij de zool kan ombuigen. Zo niet, dan is die schoen niet geschikt voor Uw kind!
  6. Therapieen zoals osteopathie, fysiotherapie, mensendieck, cesartherapie en podoposturale therapie/podologie versterken elkaar en/of vullen elkaar aan.